Hastalardan alınan örneklerin incelenmesi sonucunda 7 Ocak’ta, hastalığa neden olan virüsün SARS (2002) ve MERS (2012) gibi hayvanlardan insana bulaşan Koronavirüs ailesinden olduğu anlaşılmış ve virüse Yeni Koronavirüs 2019 (2019-nCoV) adı verildi. Korona virüsler insanlar arasında hastalık yapabilen, bazı hayvan türlerinde (kedi, deve, yarasa, yılan) tespit edilebilen geniş bir virüs ailesidir. Hayvanlar arasında dolaşan korona virüsler zaman içinde değişim göstererek insana bulaşma yeteneği kazanabilirler. Ancak bu virüslerin insanlar açısından tehdit oluşturması, insandan insana bulaşma yeteneği kazanmalarından sonra söz konusu olur. 2019-nCoV, Wuhan şehrinde canlı hayvan marketini ziyaret edenlerde ortaya çıkmış, insandan insana bulaşma yeteneği de kazanmış olan bir virüs olarak tanımlanıyor.
Koronavirüs Nasıl Bulaşıyor?
Yeni korona virüsün, diğer korona virüsler gibi solunum salgıları ile bulaştığı düşünülmektedir. Hasta kişilerden öksürük, hapşırık, gülme, konuşma sırasında çevreye saçılan virüs içeren solunum salgısı damlacıkları, sağlam kişilerin mukozalarına temas ederek bu kişilerin hastalanmasına neden olur. Hastalığın bu şekilde insandan insana bulaşması için yakın temas gereklidir. Sağlık çalışanlarınında hastalarla teması sonucunda hastalandığı, hayvan marketini hiç ziyaret etmeyen kişilerde de hastalığın geliştiği görülmüştür. Bu bulgular 2019-nCoV’nin insandan insana bulaşabildiğinin göstergesidir. Ancak halen bulaştırıcılığın ne ölçüde olduğu şu an için bilinmiyor
Belirtileri Neler?
Hastalık, 2-14 gün süren bir kuluçka süresinden sonra birden bire başlayan yüksek ateş (39 derece), öksürük ve nefes darlığı belirtileri gösterir.
- Ateş
- Göğüs Ağrısı
- Titreme
- Nefes Alma Zorlukları
- Zatürre
- Baş Ağrısı
- Boğaz Ağrısı
- Öksürük
Sağlık Personelleri Nasıl Korunabilir?
Sağlık çalışanları, enfeksiyon ajanlarına karşı kendilerini korumak ve ayrıca diğer hastaların etkilenmemelerini sağlamak için bazı önlemler almalıdır. Bu yöntemler içinde el yıkamanın çok önemli bir yeri vardır. Her hasta değerlendirilmeden önce ve sonra eller yıkanmalıdır. Hasta ile temas esnasında eldiven kullanılmalı ve hastadan hastaya geçerken eldiven çıkarılıp el hijyeni sağlanmalıdır. Eldiven kullanmak, el yıkamanın gerekliliğini ortadan kaldırmaz: eldiven çıkarıldıktan sonra el hijyeni sağlanmalıdır. Solunum koruyucu maske ve tek kullanımlık atılabilir kıyafetler giyilmelidir. Hasta ile temas eden yüzeyler rutin olarak dezenfekte edilmeli.
Bireysel Olarak Korunma Yöntemleri
Ellerinizi en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkayın. • Su ve sabuna ulaşamadığınız anlarda alkol bazlı bir el dezenfektanı kullanın.
• Gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza yıkanmamış ellerle dokunmaktan kaçının. • Hasta olan insanlarla yakın temastan kaçının. Kişisel koruyucu kıyafetleri kullanın.
• Kapı kolları ve oyuncaklar gibi sık dokunulan yüzeyleri temizleyin ve dezenfekte edin. • Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu kağıt mendille kapatın, sonra mendili mutlaka çöpe atın.
Enfeksiyon - Virüs Risklerini Azaltın
Yaban hayvanı veya çiftlik hayvanlarıyla korunmasız temastan kaçının. Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı mendil ile kapatın. Elleri su ve sabun ya da alkol bazlı el dezenfektanı ile temizleyin. Soğuk algınlığı veya grip benzeri semptomları olan herkesle yakın temastan kaçının. Öksürme veya hapşırma sonrası mendilinizi kapalı çöp kutusuna atın. Öksürdükten veya hapşırdıktan sonra ve hastalar ile temas ettikten sonra ellerinizi temizleyin.
• Öksürdükten veya hapşırdıktan sonra,
• Yemek hazırlamadan önce, sırasında ve sonrasında, • Yemek yemeden önce,
• Tuvalet kullanımından sonra,
• Hayvanlar veya hayvansal atıklar ile temas ettikten sonra ellerinizi mutlaka dezenfekte edin.