Maymun Çiçeği Belirtileri ve Korunma Yöntemleri
Maymun Çiçeği virüsünün belirtileri ve korunma yöntemlerini incelemeden önce nasıl bulaştığını anlayalım. Maymun çiçeği virüsü, virüsle kontamine olmuş bir hayvan, insan veya materyalle temas sonucu bulaşır. Virüs vücuda hasarlı cilt dokusu (gözle görünmese de ciltteki bazı kesikler), solunum yolu veya gözler, burun veya ağız yoluyla girer.
Nasıl Bulaşır?
Maymun Çiçeği virüsü, aymun çiçeği virüsü, virüsle kontamine olmuş bir hayvan, insan veya materyalle temas sonucu bulaşır. Virüs vücuda hasarlı cilt dokusu (gözle görünmese de ciltteki bazı kesikler), solunum yolu veya mukoz membranlar (gözler, burun veya ağız) yoluyla girer. Hayvandan insana bulaşma ısırma veya tırmalama, vahşi hayvan eti tedariği, vücut sıvıları veya lezyon ile doğrudan temas yoluyla gerçekleşebilir. İnsandan insana bulaşmanın öncelikle büyük solunum damlacıkları yoluyla gerçekleştiği düşünülmektedir. Solunum damlacıkları genellikle çok uzağa hareket edemez, bu nedenle bulaşma için uzun süreli yüz yüze temas gerekir.
Böylece enfekte kişiyle aynı ortamı paylaşanlarda ve sağlık çalışanlarında görülme riski daha fazladır. Bir toplumda belgelenmiş en uzun bulaşma zinciri, son yıllarda ortaya çıkmış, 6 ila 9 kişinin birbirine maymun virüsünü bulaştırmasıyla görüldü.
Merak Edilen Konu: Maymun Çiçeği Virüsü Belirtileri
Maymun çiçeği semptomları çiçek hastalığı semptomlarına benzer; ancak daha hafiftir. Ateş, baş ağrısı, kas ağrıları ve yorgunlukla başlar. Çiçek hastalığı ve maymun çiçeği semptomları arasındaki temel fark, çiçek hastalığının aksine maymun çiçeğinde lenfadenopati görülmesidir. İstila dönemi olarak da kabul edilen bu başlangıç belirtileri genellikle ilk 5 gün içinde görülür. Maymun çiçeği için kuluçka süresi (enfeksiyondan semptomlara kadar geçen süre) genellikle 7-14 gündür; ancak 5−21 gün de olabilir.
Ateşin ortaya çıkmasından 1 ila 3 gün sonra (bazen daha uzun) hastada, genellikle yüzde başlayan (olguların %95’inde) ve avuç içleri ile ayak tabanları (olguların %75’inde) da dahil olmak üzere diğer vücut bölgelerine yayılan bir döküntü başlar. Ayrıca oral mukoza (vakaların %70’inde), genital bölge (%30) ve konjonktiva (%20) ile kornea da etkilenmektedir.
Semptomlar yaşıyorsanız ve maymun çiçeği olan biriyle temas halinde olabileceğinizden şüpheleniyorsanız, test isteyebilecek bir doktora başvurmanız önemlidir. Belirtileriniz olana kadar maymun çiçeği olup olmadığınızı kontrol etmek için bir test yaptırmak mümkün değildir.
Çoğu insan, ateş düşürücü/ağrı kesici ilaçlar gibi semptom hafifleticinin ötesinde herhangi bir tedaviye ihtiyaç duymaz. Ciddi hastalıkların görülmesi çok nadirdir.
Etiketler: maymun çiçeği virüsü
Ağustos 16, 2024
Listeye dön